At føle sig som den der bestemmer over egen krop og liv er en nøgle til lykke og succes. Empowerment kan øge din sikkerhed, da stærke kvinder er mindre udsat for overgreb. Det er nemt at miste følelsen af selvstændighed, når tingene udvikler sig i en ubehagelig retning. Heldigvis, er der mange måder, hvorpå vi kan opnå følelsen af empowerment: gennem forskellige kilder og styrker. Jeg sætter min lid til fire styrkekilder: kroppen, sindet, sjælen og hjertet.

Der er mange strategier, der kan forfølges, på hvert af disse områder. Jeg har udvalgt en strategi for hvert område. Tricket er at finde det, der virker for dig – og opleve, hvordan det kan være med til at gøre en forskel i dit liv. Du behøver kun at vælge én ting, for at opnå en forandring i dit liv.

 1. Kroppen: Styrken ved ernæring

  Jeg får en utrolig energi og styrke, når jeg føler mig velernæret. Alle ved, at sund kost er godt for os – og at vi burde spise sundere. Nogle gange kan det dog være rigtig svært at komme i gang. Du har måske opdaget den kæmpe forskel, man kan mærke, når man lykkedes med at spise sundt over længere tid. Når jeg spiser sundt og nærende, har jeg meget mere energi – både på et mentalt og følelsesmæssigt plan. Det tager altid tid at justere ens vaner. Men så snart den sunde livsstil bliver en del af ens rutiner, er det klart og tydeligt hvor meget energi, det udmunder i.

Hvis du simpelthen ikke har tid til at lave mad, kan du i stedet handle smart. For at starte på en nem måde, kan du f.eks. lave en power smoothie om morgenen. Det tager kun 10 minutter, og giver dig velvære fra morgenstunden. Se en gratis opskrift her. En anden metode, er at købe smarte madvareprodukter, der kan supplere dine daglige måltider; eller hvis du ikke har tid, til at få et rigtig måltid mad. Jeg har lavet en liste over mine yndlings smarte madvareprodukter her.

 

 1. Sindet: Styrken ved forestillingsevnen

  Dopamin er kendt for at være kroppens naturlige ’belønningsnarkotika’. Dopamin er det stof, der får dig til at føle dig godt tilpas. Du producerer dopamin når du føler dig succesfuld, opnår resultater eller får noget, som du er afhængig af. Det kan f.eks. være når du spiser lækker mad eller chokolade, har sex eller drikker et glas vin. Rent faktisk, kan du producere dopamin ved blot at forestille dig noget godt – så på den måde, kan du spare penge på vin og andre lækkerier!
  Du kan også visualisere og fejre resultater – selv de helt små ting.
  Start med at løsne op i kroppen. Mærk dine tæer. Måske kan du mærke luften fra dit eget næseåndedrat, der blidt rør huden lige over dine læber. Forestil dig, at du vågner op om morgenen. Du ser for dig, det rum, som du sover i. Du føler dig helt magtesløs. Hvilken dag står du op til? Tag så en pause.

  Lad os nu ændre lidt på scenariet: forestil dig, den samme situation, hvor du vågner op. Men i stedet for at føle dig magtesløs, føler du dig stærk. Du er klar til dagens gerninger. Føl så, hvordan dette føles? (Hvis du foretrækker denne øvelse som en lydfil, kan du downloade den her).
  Tag et lille øjeblik til rent faktisk at udføre denne øvelse. Hvis du kun læser den, vil du ikke opnå samme fordele, som ved den rigtige øvelse. Hvis du vælger at lave øvelsen, vil du finde ud af, at det egentlig ikke er så svært. Ved blot at forestille dig forskellige scenarier og sindsstemninger, kan du påvirke dit humør. Ganske simpelt ved at udskille dopaminer i din hjerne.

Lagde du mærke til, at jeg bad dig om at fokusere på bestemte dele af din krop? Vores krop er indgangen til en fokuseret hjerne. En fokuseret hjerne virker i dit favør. Når du fokuserer på en bestemt følelse eller billede, som du netop har gjort i øvelsen, træner du din hjerne i at blive fokuseret. I stedet for at lade din hjerne ’plapre løs’ og forstyrre dig, kan en fokuseret hjerne blive et redskab, der kan hjælpe dig med de ting, du gerne vil opnå. Det er sand styrke og empowerment.

 1. Sjælen: Styrken ved at tro

  Et velkendt fænomen, indenfor behandling og medicin, er placeboeffekten. Det opleves, at mennesker heles, ved blot at tro på, at de modtager behandling. Dette sker, selvom tabletterne eller behandlingen de modtager ikke har nogen medicinsk virkning. Igennem tusinde af år, har religion været en kilde til styrke for mange mennesker. Religion er noget man vælger at tro på. Så snart man begynder at dissekere og diskutere hvorfor folk tror, som de gør – så mister man pointen. En simpel måde man kan anvende styrken ved at tro, er ved at slappe af og forestille sig et betydningsfuldt scenarie. Mange mennesker finder styrke ved at forestille sig en Gud, engle eller elskede, som hjælper dem og sender dem styrke. Vælg noget, der passer til dig. Du kan prøve at teste forskellige scenarier – for at finde frem til lige præcis det, der virker for dig.

 2. Hjertet: Styrken ved at elske

  Når vi er forelsket, er der en masse kemikalier, der ræser rundt i vores hjerne og krop. Forskere lærer gradvist mere og mere omkring den rolle, som kemikalier spiller – både når vi bliver forelsket og når vi befinder os i længevarende forhold.
  Den indledende svimmelhed og kådhed vi føler, lige når vi bliver forelskede, inkluderer f.eks. et galoperende hjerte, rødmen og svedige håndflader. Forskere mener, at disse reaktioner skyldes dopamin, norepinefrin og fenyl ethylamin, som er de stoffer vi udskiller.
  Dopamin, ’nydelses-kemikaliet’, producerer en følelse af lykke. Norepinefrin føles ligesom adrenalin og resulterer i et bankende hjerte og opstemthed.
  Helen Fisher, antropolog og berømt kærlighedsforsker fra Rutgers Universitet, mener at de to kemikalier tilsammen producerer glæde, intens energi, søvnløshed, længsel, formindsket appetit og forøget opmærksomhed.
  Selvfølgelig spiller østrogen og testosteron en rolle i vores sexlyst. Uden disse, ville vi måske aldrig vove os ud i ’rigtig elskov’. Den dybe kærlighed man føler, når man elsker én så meget at de er en integreret del af ens liv, kan give en styrke til at overleve selv de værste mareridt. Victor Frankel, berømt psykolog og opfinder af logos-terapiformen, tilbragte fire år i en nazi koncentrationslejr. Her fandt han ud af, at dem der havde noget meningsfyldt at leve for, overlevede pinslerne. Tanken om at blive genforenet med en person de elskede, gav dem styrken til at overleve.

Berøring og omfavnelse er en kilde til styrke. Oxycotin er kendt som ’kærlighedsstoffet’ eller ’omfavnelsesstoffet’. Du producerer dette stof, når du er i fysisk kontakt med andre. Det etablerer omsorg, tryghed og tillid; reducerer angst og vrede; skaber smil og lykkelig energi. Omfavnelser producerer stoffet. Nogle forskere siger, at du kun behøver at blive omfavnet i 30 sekunder for at producere stoffet, mens andre mener at betydeligt mindre er nok. Et helt almindeligt ’mandekram med dobbeltklap på ryggen’ er faktisk nok. Du behøver ikke engang at elske, den du krammer; det er selve omfavnelsen, der frigiver hormonet.

Du behøver ikke at overdrive ved at udforske alle områderne på én gang. Det tager ca. 12 uger at lave en forandring, og man er typisk mest succesfuld, når man ændrer én ting af gangen. Prøv nogle af ovenstående foreslog, og vælg én du kan forfølge regelmæssigt i 12 uger i træk.

Comments are closed.